Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK!

2013.04.13

csaladon_beluli_eroszak_okai.jpg


 

 1.Jelenet : Nórát és férjét meglátogatják Nóra szülei. Nagyon kellemes estét töltenek el együtt,jól elbeszélgetnek. Minden szülő büszke lenne egy ilyen vőre,hiszen annyira kedvesen bánik a lányukkal.

 

2.Jelenet: István dühöng.Most is,mint mindig,a feleségén tölti ki a haragját : megpofozza,rugdossa,a haját tépi és a falba veri a fejét.

Talán meglepőnek tartod,de ez a két jelenet ugyanabban a családban játszódott le. Mint oly sokan,akik bántalmazzák a családtagjaikat,"István" is tudja,hogyan játsza el a "jó fiút" mások előtt,például a felesége szülei előtt. De amikor kettesben marad Nórával,rendkívül kegyetlenül bánik vele.Hozzá hasonlóan sokan erőszakos családban nőttek fel,ezért legtöbbször elfogadhatónak,sőt normálisnak tartják a viselkedésüket. Pedig egyáltalán nem normális,ha valaki bántalmazza a szeretteit. A legtöbb ember megdöbben,ha megtudja valakiről,hogy bántalmazza,veri a feleségét. Ennek ellenére a családon belüli erőszak ilyesztően nagy méreteket ölt. Egy felmérés szerint például az Egyesült Államokban volt olyan nap,amikor percenként átlagosan több mint 16-szor kértek telefonon segítséget bántalmazott családtagok. A jelenség a világon mindenütt megfigyelhető,kúltúrától,gazdasági és társadalmi helyzettől függetlenül. És mivel az áldozatok sokszor nem tesznek bejelentést,a helyzet kétségtelenül rosszabb,mint amilyennek sokszor a statisztikákból látszik. A családon belüli erőszakról szóló beszámolók felvetik a következő kérdéseket: Hogyan juthat el egy férfi arra a pontra,hogy bárkivel,de különösen a feleségével ilyen durván bánjon? Lehet valahogy segíteni az ilyen férfiaknak hogy megváltozzanak? Persze nem könnyű megváltozni,de nem lehetetlen. De itt azonban,felmerül még egy kérdés: Miért maradnak a férjükkel? Vajon miért dönt mégis úgy sok feleség,hogy együtt marad a férjével,aki rendszeresen,és sokszor módszeresen bántalmazza? A válasz egyszerű,általában azért,mert fél,hogy ha elhagyja,azzal csak ront,vagy súlyosbít a helyzeten. Vannak férjek,akik megfenyegetik a feleségüket,hogy kárt tesznek benne vagy megölik,ha megpróbál elmenni. És sajnálatos módon volt már rá példa,hogy egyesek be is váltották a fenyegetéseiket. Más nők azért haboznak,mert attól tartanak,hogy a barátaik és a rokonaik ellenük fordulnak,mert nem hiszik el,hogy valóban olyan súlyos a helyzet. Nóra például,akit a cikk bevezetőjében említettem ( A cikkben néhány nevet megváltoztattam  ) otthagyta férjét. Elmeséli,mi történt az után : A nővérem megharagudott rám,és azt mondta,hogy menjek vissza Istvánhoz. Nem hitte el,hogy egy ilyen "jó ember" ennyire kegyetlen tud lenni. A szomszédok kerülni kezdtek,úgyhogy kénytelen voltam máshová költözni a gyerekekkel. Más okai is lehetnek,ha valaki inkább együtt marad a házastársával. Például : Nem szeretné,hogy gyermekei csonka családban nőjenek fel. Fél,hogy nem tudja majd önállóan eltartani magát,és a gyermekeit. Tévesen úgy gondolja,hogy ő tehet az egészről. Szégyenli bevallani,hogy házastársa bántalmazza. Reméli,hogy javulni fog a helyzet. Azokra,akik bántalmazzák a családtagjaikat,jellemző az úgynevezett kettős személyiség. Bizonyos körülmények azonban indokolhatják a különélést. Ilyen lehet többek között a súlyos testi bántalmazás. Tény : hogy számos nő is bántalmazza férjét,a legtöbb bejelentett esetben azonban férfiak az elkövetők.

 

testi_eroszak.jpg

 

                            A  szerk. Balázs Zoltán.

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


Facebook

Elérhetőség

Balázs Zoltán

Salgótarján

SZAVAZZ!
Milyen legyen az oldal?

Szerkesztőség :

06 30/559-7055

parduc1@windowslive.com

INFORMÁCIÓ


PONTOS IDŐ


SZÁMLÁLÓ

Üdvözöllek látogató! Te már jártál itt alkalommal.

ÜZENŐFAL

Ne add fel az álmaidat és az ábrándjaidat! Ne engedd, hogy az élet elvágja a zsineged, mielőtt fölorsóznád azokat az álmokat... tartsd feszesen... és orsózz... ne add fel... kapaszkodj bele a hálóba... s ha a már benne lévő álmok kiszökkennének, ugorj a vízbe és ússzál utánuk az életed kockáztatásával is... de ne engedd őket elszökni!


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< December >>
<< 2018 >>
Ke Sze Csü Szo Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Statisztika

Online: 1
Összes: 86442
Hónap: 1630
Nap: 45