Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÍZHATUNK EGY SZEBB JÖVŐBEN?

2012.09.03

azsiai-szegenyseg2.jpg

 

Te min változtatnál? téged mi zavar a legjobban? Mire vágysz ezek közül a legjobban?

Világbéke

Megfizethető és jobb egészségügyi ellátás?

A hátrányos megkülönböztetés megszűnése?

Bőséges élelem és ivóvíz?

Közbiztonság?

Tiszta környezet?

Igazságos bánásmód mindenkinek?azsiai-szegenyseg4.jpg

Mit gondolsz,megvalósul mindez valaha? Vannak,akik szerint ez a kormányoktól függ. Vajon képesek a politikai vezetők jobbá tenni a világot? Mit mutatnak a tények? Minek kell gyökeresen megváltoznia? " A kormány nem oldja meg a problémákat,a kormány maga a probléma" jelentette ki Ronald W. Reagan melyet beiktatási beszédében mondott az Egyesült Államok 40. elnökeként. Már több mint 30 év telt el,mióta Reagan elnök ezt a kijelentését tette. Akkoriban az Egyesült Államok drasztikus változásokon ment keresztül. " egy nagyméretű gazdasági hanyatláson" ahogyan ő fogalmazott. "Nemzetünk történelmének legtovább fennálló,legsúlyosabb inflációjával nézünk szembe" Jelentette ki! - Évtizedeken át veszteséget veszteségre halmoztunk,zálogba adtuk a magunk és gyermekeink jövőjét cserébe a jelen átmeneti kényelméért. Ha ezt így folytatjuk,garantáltan rendkívüli társadalmi,kúltúrális,politikai és gazdasági problémák elé nézünk". Bár az elnök jövőről alkotott képe meglehetősen borúsnak ígérkezett,nem volt teljesen pesszimista. Kijelentette: A gazdasági helyzet évtizedek alatt jutott el idáig.Ne várjuk hát hogy néhány nap,hét,vagy hónap alatt rendeződjön. De biztosak lehetünk benne,hogy rendeződni fog"! Mit láthatunk napjainkban? Az Egyesült Államok Építésügyi és Városfejlesztési Minisztériumának egy 2009-es beszámolójában ez áll: " Egyre több embert érint kedvezőtlenül a túlterhelt infrastuktúra,a nem megfelelő lakáskörülmények és az elavult egészségügyi rendszer. Az ENSZ Emberi Települések Központja arra számít,hogy harminc éven belül minden harmadik embernek szinte esélye sem lesz arra,hogy jobbá tegye az életét, ugyanis elégtelen higéniai feltételek között,tiszta ivóvíz nélkül kell majd élnie,ezenkívül ki lesz téve az éghajlatváltozás következményeinek. Mindez pedig nagyban hozzájárul majd a betegségek terjedéséhez és a járványok kialakulásához. Te mit tapasztalsz? Függetlenül attól,hogy hol élsz,gondold át az alábbi általam felsorolt kérdéseket: 

Anyagi szempontból nagyobb biztonságban érzed magad most,mint tíz évvel ezelőtt?

Teljesen meg vagy elégedve az egészségügyi ellátással?

Egyre tisztább és szebb a lakókörnyezeted ahol élsz?

Szerinted jobbra fordulnak a dolgok 10,20 vagy akár 30 éven belül?

Társadalmi szerződés. Sok országban van egy úgynevezett társadalmi szerződés. Ez egy írott vagy hallgatólagos megeggyezés a politikai vezetők és az állampolgárok között,mely meghatározza mindkét oldal jogait és kötelezettségeit. Például az állampolgároktól álltalában elvárják,hogy tartsák be az ország törvényeit,fizessenek adót,és járuljanak hozzá a közbiztonsághoz. A vezetők cserébe rendszerint megfelelő egészségügyi ellátást,egyenlő bánásmódot és gazdasági stabilitást ígérnek.De meg is tudják valósítani az ígéreteiket?

Megfelelő egészségügyi ellátás! Mit szeretnének az emberek? Megfizethető,és mindenki számára elérhető orvosi ellátást és hatékony gyógymódokat. Mi a valóság? A világbank egyik jelentése feltárta,hogy naponta 6000 gyermek veszti életét olyan betegségek miatt,melyek a nem megfelelő higéniai körülményekkel és a szennyvízzel függnek össze. Csupán a hasmenéses megbetegedések miatt 20 másodpercenként meghal egy gyermek. Az Egészségügyi Világszervezet ( WHO ) 2008-ban egy átfogó vizsgálatot végzett,melyben felmérte,hogy milyen az egészségügyi ellátás minősége a gazdag és a szegény országokban. Megállapították,hogy hatalmas eltérések figyelhetők meg,és hogy az egészségügy nem tudja kielégíteni azt az egyre növekvő társadalmi igényt,hogy az orvosi ellátás emberközpontú,mindenki számára egyformán elérhető,megfizethető és hatékony legyen. Két évvel később a WHO kijelentette,hogy a kormányoknak világszerte óriási gondot jelent az egészségügy finanszírozása. Mivel a népesség öregszik,és egyre többeknek van valamilyen krónikus betegségük,továbbá újabb és drágább kezelési módok látnak napvilágot,az egészségügyi költségek az egekbe szöktek. Az egészségügyi ellátásban egy veszélyes jelenség figyelhető meg,az úgynevezett csodagyógyszerek többé mit sem érnek. Az egykoron milliók életét követelő fertőzéseket,például a leprát vagy a tuberkulózist antibiotikumokkal sikerült visszaszorítani. Ezeket a gyógyszereket az 1940-es években kezdték használni. Most azonban a WHO egyik jelentése szerint,kis idő leforgása alatt olyan kórokozók jelentek meg és terjedtek el,melyek ellenállnak ezeknek a gyógyszereknek. Sajnos egyre több rendkívül fontosnak tartott gyógyszerről derül ki,hogy teljesen hatástalan. A hatékony készítmények köre tehát igencsak szűkül.

Igazságos és egyenlő bánásmód. Mit szeretnének az emberek? Tegyük fel ismét ezt a kérdést. Ne legyen többé előítélet a kisebb népcsoportokkal szemben,a nők megfelelő bánásmódban részesüljenek,és ne legyenek óriási társadalmi különbségek.Mi a valóság? Egy emberjogi szervezet ( Leadership Conference on Civil Rights Education Fund ) jelentésében ez áll: " Amerikában továbbra is tűrhetetlen mértékben fordulnak elő és igen komoly gondot jelentenek az egyének,imádati helyek és közösségi intézmények elleni támadások,melyeket a faji,vallási vagy nemzeti hovatartozáson,illetve szexuális irányultságon alapuló előítélet szül." Világszerte nők millióinak kell igazságtalanságot,bántalmazást és hátrányos megkülönböztetést elszenvednie otthonában,a munkahelyén és a közéletben. ( Forrásadat: ENSZ )  Afganisztánban például a nőknek mintegy 80-85%-a orvosi segítség nélkül szül. Jemenben a családon belüli erőszakot nem bünteti a törvény. A Kongói Demokratikus Köztársaságban átlagosan ezernél is több nőt erőszakolnak meg naponta! ( Itt jegyezném meg csendben szomorú tény! ) 2011 októberében az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun így fogalmazott: " A világ tele van ellentmondásokkal. Bőven van élelem,mégis egymilliárd ember éhezik. Egyesek hihetetlen fényűzésben élnek,sokan mások viszont nyomorban. Az orvostudomány hatalmas vívmányokkal áll elő,mégis nap mint nap halnak meg édesanyák szülés közben. Milliárdokat költenek fegyverekre,melyekkel embereket ölnek,ahelyett hogy a biztonságukra ügyelnének".

Gazdasági stabilitás. Mit szeretnének az emberek? Teszem fel újra sokadszorra ezt a kérdést. Mindenkinek legyen munkája,és biztos anyagi háttere.

Mi a valóság? Egyre több munkaképes ember állástalan. A jelenlegi gazdasági hanyatlást figyelve a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet ( ILO ) becslése szerint 2010-ben a munkanélküliek száma világszerte elérte a 205 milliót. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet arra figyelmeztetett,hogy a világgazdaságban a munkahelyek nagyarányú megszűnésének újabb és nagyobb hulláma várható,mely minden bizonnyal társadalmi elégedetlenséget fog kiváltani. A gazdasági növekedés utóbbi időben tapasztalt lelassulása alapján arra lehet következtetni,hogy csupán feleannyi munkahelyet tudnak majd teremteni,mint amennyire szükség lenne.

                          A SZERKESZTŐ: BALÁZS ZOLTÁN.

TOVÁBBRA IS VÁROM ÉSZREVÉTELED HOZZÁSZÓLÁSOD!

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


Facebook

Elérhetőség

Balázs Zoltán

Salgótarján

SZAVAZZ!
Milyen legyen az oldal?

Szerkesztőség :

06 30/559-7055

parduc1@windowslive.com

INFORMÁCIÓ


PONTOS IDŐ


SZÁMLÁLÓ

Üdvözöllek látogató! Te már jártál itt alkalommal.

ÜZENŐFAL

Ne add fel az álmaidat és az ábrándjaidat! Ne engedd, hogy az élet elvágja a zsineged, mielőtt fölorsóznád azokat az álmokat... tartsd feszesen... és orsózz... ne add fel... kapaszkodj bele a hálóba... s ha a már benne lévő álmok kiszökkennének, ugorj a vízbe és ússzál utánuk az életed kockáztatásával is... de ne engedd őket elszökni!


Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Október >>
<< 2018 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Statisztika

Online: 2
Összes: 84606
Hónap: 1611
Nap: 56