Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eszpresszó a kávék királya!

2009.08.24

Kép A KÁVÉRAJONGÓK szerint a tökéletesre sikerült eszpresszó a kávék királya.A különleges eljárásmód,mellyel készül,kihozza a kávébab jellegzetes aromáját. Az eszpresszót úgy készítik,hogy forró vizet vagy vízgőzt nagy nyomással keresztülpréselnek a finomra őrölt kávén. Az emberek szeretik a kávéházak különféle eszpresszóalapú kávéit,és szeretnének otthon is ilyen jó minőségű eszpresszót fogyasztani. Ma már vannak olyan háztartási kávéfőző gépek,melyekkel ez megvalósítható. Így néhány országban egyre többen készítenek maguknak otthon eszpresszót. Te is szoktál kávézni? Szeretnéd megtudni miért művészet az eszpresszókészítés? Hogyan kell elkészíteni a tökéletes eszpresszót? A kávékeveréket egy jól kidolgozott recept alapján állítják össze,különféle nyers kávébabokból. Mindegyik kávébabfajtának megvannak a maga jellegzetes tulajdonságai,melyek meghatározzák a kávé ízvilágát. A pörkölés igen nagy szaktudást igényel,mert a művelet közben jelentősen megváltoznak a kávébab kémiai tulajdonságai,és mintegy körülbelül 500 illékony anyag szabadul fel. A babok a pörkölő dobban felforrósodnak,és reccsenő hangot adnak,amint a víz és a szén-dioxid eltávozik belőlük,térfogatuk megnövekszik. A térfogat-növekedés következtében a kávébab sejtfalai megrepednek,és kiszabadulnak az aromás olajak. Ezek az olajak határozzák meg az eszpresszó aromáját és jellegzetes ízvilágát harmóniáját. Az eszpresszókészítésben maga a pörkölési technika is külön művészet,vagyis az hogy milyen hőmérsékleten folyik a pörkölés,és mennyi ideig. A kávénak a pörkölés után egy vagy két nappal a legjobb az íze. Az aromát adó olajak addigra stabilizálódnak. Az összes kávéfőzési eljárás közül az eszpresszókészítés a leghatékonyabb,de egyben a legnehezebb is. A tökéletes eszpresszó készítésekor három alapvetően fontos műveletet kell elvégezni: (1.) kávédarálást,(2.) kávétömörítést a szűrőben (3.) és a lefőzést. Elengedhetetlenül fontos,hogy a kávét megfelelő minőségűre daráljuk. Ha az őrlemény túl darabos,a kávé híg és vízízű lesz. Ha pedig túl finomra van darálva,a kávé keserű és égett ízű lesz. Amikor az eszpresszó kicsöpög a kávéfőző kifolyónyílásán,a frissen lefőzött eszpresszó felszínét borító aranyszínű habos crema jelezni fogja,hogy mennyire sikerült kivonni a kávébabból az olajat.   A  szerk: Kenguru.

 

A mappában található képek előnézete Lamborgini.

 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook

Elérhetőség

Balázs Zoltán

Salgótarján

SZAVAZZ!
Milyen legyen az oldal?

Szerkesztőség :

06 30/559-7055

parduc1@windowslive.com

INFORMÁCIÓ


PONTOS IDŐ


SZÁMLÁLÓ

Üdvözöllek látogató! Te már jártál itt alkalommal.

ÜZENŐFAL

Ne add fel az álmaidat és az ábrándjaidat! Ne engedd, hogy az élet elvágja a zsineged, mielőtt fölorsóznád azokat az álmokat... tartsd feszesen... és orsózz... ne add fel... kapaszkodj bele a hálóba... s ha a már benne lévő álmok kiszökkennének, ugorj a vízbe és ússzál utánuk az életed kockáztatásával is... de ne engedd őket elszökni!


Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Június >>
<< 2017 >>
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Statisztika

Online: 1
Összes: 77203
Hónap: 715
Nap: 29